dimarts, 23 de març del 2010

Poseu-me les ulleres



Poseu-me les ulleres (basat en la vida i l'obra de Vicent Andrés Estellés)

Companyia: COMPANYIA TEATRE MICALET

Director: PEP TOSAR

Repartiment: PILAR ALMERIA, ISABEL ANYÓ ESTELLÉS, MIQUEL GIL, ENRIC JUEZAS, JOAN PERIS

Poseu-me les ulleres no és un espectacle de teatre convencional. En cap sentit: no és un espectacle modern, ni antic, ni de repertori. És un espectacle biogràfic que fa ús d'un llenguatge basat en la narrativa documental i en la narrativa dramàtica. En aquest cas es narra la vida del poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés. L'espectacle proposa una recerca dels episodis més rellevants de la seva existència i buscar les connexions que existeixen entre la seva vida i la seva obra per tal d'oferir a l'espectador un conjunt de sensacions emocionals, catàrtiques, que el vinculen d'una manera íntima al cosmos del poeta valencià. I en aquest sentit, l'espectador assisteix a la recreació del personatge central, Andrés Estellés, interpretat per l'actor Enric Juezas, en companyia d'un músic, Miquel Gil, un contertulià, Joan Peris, que comparteixen el que podria ser un vermut d'un diumenge de primavera a un antic cafè de Burjassot, en el nostre cas, regentat per la cantinera/contertuliana, Pilar Almeria.

Més enllà d'aquest quartet, Estellés/solista, guitarra/cantant, contertulia i cantinera, l'espectacle vol recrear, en un pla més abstracte, l'essència més espiritual del contingut de la poesia estellesiana. Així, la paret de fons d'aquest cafè, és un tul translúcid darrere del qual intervé fragmentadament la ballarina Isabel Anyó Andrés. Aquest espai més abstracte, més oníric, està habitat només per un senzill escriptori que ens ha de fer present, per contrast amb l'espai del cafè, l'àmbit del poeta en la seua més estricta intimitat. És en aquest espai mental, de record, més teatral, si es vol, on Isabel interpreta les coreografies que Toni Aparisi ha creat per potenciar, per a sintetitzar a través de la dansa el moments de l'espectacle més relacionats amb la poesia.

I per acabar, sobre el tul es projecten petits fragments bé de paisatges vinculats als versos d'Estellés, bé fragments d'entrevistes realitzades a personatges que ens il·luminen la figura del nostre protagonista des de punts de vista diversos: els seus fills, els seus amics de Burjassot, els intel·lectuals que han estudiat la seva obra o el seu editor.

L'espectacle està concebut i estructurat com un concert de música popular per guitarra, veu, orador, contertulià, cantinera, ballarina i vídeo. Un sextet peculiar per recórrer l'existència d'un poeta irrepetible.

(I, a més a més, "punt" extra)



Altres articles:
elpunt.cat
levante-emv