dijous, 3 de febrer del 2011

T'estime, t'estimo, t'estim

Manuel m'ha parlat de la cançó "Camals mullats" del grup La Gossa Sorda. Ací teniu l'enllaç de la versió sonora i de la lletra escrita. Escolteu-la sencera i feu els següents exercicis:
Camals mullats
lletra

- Intenteu explicar el títol
- Enuncieu el tema i feu-ne un resum
- Busqueu-hi referències culturals, literàries, polítiques...
- Expliqueu les característiques dialectals

4 comentaris:

Manuel ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Christopher Zahonero ha dit...

Aquest grup m'encanta! Sobretot els temes dels que tracta. Percert, aquesta cançó la tocàrem i cantàrem a Elx l'any passat amb l'institut. Al blog Altasuciedad també tenim algunes cançons de la gossa.

Manuel ha dit...

El tema de la cançó podria enunciar-se com: "La denúncia de la nefasta política valenciana".

El camí polític que segueix la València actual ha desvirtuat i amagat els veritables arrels de la ciutat: una ciutat compromesa pel canvi, les millores i el progressisme que la dreta ha soterrat.

A la cançó es fan referències a poetes com Estellés (i Blanquita, supose, encara que no he pogut trobar gens de informació sobre ella), defensors de la pàtria, de la terra on van vivir i per suposat de la seua llengua, una llengua polititzada i sotmesa a la mentida.

Entre les referències polítiques, trobem la FAI, que es la Federació Anarquista Ibèrica, constituida a València i Joan Bautista Basset, un militar valencià que al front dels Maulets lluità contra l'absolutisme de Felip d'Anjou.

Aquestes referències junt a les del Benet que no és esperat per ningú o la finestra que envidencia la mentida de la llengua (t'estime, t'estimo, t'estim)posen de manifest l'atac contra el govern actual.

---Característiques Dialectals---

Quant a la variació diatòpica de la cançò, trobem trets tant del bloc oriental com del occidental: a nivel fònic trobem característiques del català central i del valencià, mentre que al nivell morfosintàctic en trobem també del balear.

---Nivell fònic---

Català central:

Com a trets del català central trobem la pronunciació de la “o” àtona com “u”: “Culors, putents, t'estimu”.
També està present la confusió de la “a” i “e” àtones amb la “e” neutra: “les parets → las parets, parque”.
La no pronunciació de la “r” final també es un tret característic del català central: “observador → observado”

---Nivel morfosintàctic---

Valencià:

La desinència en “-e” a la primera persona del present d'indicatiu, “t'estime”, és característica de la variant valenciana del català.

Català central:

Quant als verbs, trobem la desinència “-i” al present de subjuntiu “sorti” i la desinència en “-o” de la primera persona del present d'indicatiu “aixeco, t'estimo”.

Baletar:

Únicament trobem la falta de desinència a la primera persona del present d'indicatiu: “t'estim”.

Anònim ha dit...

Blanquita era una dona molt major que passejava pels carrers de ciutat Vella. Sent un personatge estimat i respectat. El seu nom li ve per el color dels seus vestits.