dijous, 15 d’abril del 2010

Com parlen els jóvens del segle XXI?


COM PARLEN ELS JÓVENS DEL SEGLE XXI?
Eugeni S. Reig
El seu llenguatge és molt més pobre que el de les generacions precedents. S’han perdut una gran quantitat de paraules, expressions, girs i modismes. La seua manera de parlar és un valencià escanyolit i depauperat que cada volta està més a prop d’allò que podríem anomenar valencià bàsic.
(...)
Les llengües canvien, evolucionen, això ha sigut sempre així. Però el valencià de molts dels nostres jóvens actuals no és un valencià evolucionat, és un valencià deteriorat, degradat, degenerat. Les evolucions de les llengües corresponen a forces interiors que fan que es transformen. Les evolucions són conseqüència d’una dinàmica interna, no d’una imposició externa. La pressió immensa del castellà ens conduïx a una autèntica aculturació.
(...)
hem d’estudiar-lo de manera seriosa i conscienciosa i hem de transmetre’l als nostres descendents. I, evidentment, hem de dignificar-lo, emprant-lo en els nostres escrits i usant-lo en els mitjans de comunicació, en l’escola i en la universitat; hem de procurar que el lèxic tradicional valencià siga normatiu (...)
Llegiu l'article complet. Hi esteu d'acord? En tot?

1 comentari:

juanvi ha dit...

està clar que avui en dia els jóvens cada vegada parlen més mal, dient més barbarismes... siga pel motiu que siga. Per eixe motiu els propis parlants em de reivindicar la nostra llengua per a conseguir que estiga al nivell d'altres llengues com el castellà i em de conseguir una normativització i normalització del valencià per a que no acabe per pedres per complet en els anys...
No crec que per culpa del castellà el valencià haja arribat al nivell que estroba, crec que la culpa és dels parlants que no la reivindiquen i la deixen de costat quan pensen que seran " de poble" per parlar valencià i per part del govern que no fa tot el que en les seues mans per a protegir-la